Er zijn allerhande soorten ahornsiroop. Hoe lichter de kleur van de siroop, des te zachter wordt de smaak. Indianen in Noord-Amerika gebruikten ahornsiroop al als medicinaal goedje. Niet alle esdoorns hebben dit sap. De esdoorn moet maar liefst 30 tot 50 jaar oud zijn, en minstens 30 centimeter in diameter. Het tappen beschadigt de boom overigens niet, en jaarlijks wordt er slecht 10 procent van het sap uit de bomen gehaald.
Waar is Ahornsiroop goed voor?
Ahornsiroop wordt gezien als erg gezond, maar het bevat toch behoorlijk wat suikers. Deze suikers worden echter langzamer opgenomen en dus zal jouw bloedsuikergehalte langzamer stijgen dan bij gewone suiker.
Het kan evengoed gebruikt worden om af te vallen als zoetmaker. Het zit ook boordevol antioxidanten die ontzettend goed zijn voor jouw gezondheid. Het helpt onder meer bij het verminderen van de groei van kankercellen.
Ahornsiroop vertraagt de afbraak van koolhydraten in jouw spijsverteringskanaal. Het is ook heel goed voor jouw lever. De voedingsstoffen in ahornsiroop werken samen met antibiotica en kunnen diabetes 2 afremmen en zelfs stoppen.